Elektriciteitsmeter en terugleveren

Solar Smart in Doetinchem krijgt veel vragen over de geschiktheid van elektrameters voor de registratie van de opgewekte zonnestroom. Elke aansluiting in de meterkast is verschillend. Zo zijn er diverse meters met allemaal hun eigen kwalificaties. Daarnaast is niet iedere meter geschikt voor de registratie van de terug te leveren energie. Indien jouw meter niet geschikt is, kunnen wij jou helpen met de aanvraag van een geschikte meter bij de netbeheerder. Dit is bij ons in de meeste gevallen kosteloos.

Een aantal voorbeelden op een rij.

  1. Ferrarismeter

Dit is een analoge meter. Deze is geschikt indien je zonnepanelen hebt of wilt aanschaffen. Op de momenten dat zonnepanelen meer stroom leveren dan dat ze verbruiken, zal de meter automatisch terugdraaien.

Belangrijk om te weten is dat een negatief verbruik wel tot problemen kan leiden bij zowel de netbeheerder als de stroomleverancier. Dit kan omdat ze lastig kunnen omgaan met negatieve meterstanden. Daarnaast wordt er geen aparte registratie gemaakt van de teruglevering.

  1. Analoge meter zonder draaischijf

Deze elektriciteitsmeter lijkt op de ferraris, maar is niet geschikt om te salderen of om een teruglevering te registeren. Indien je zonnepanelen hebt of wilt, zal je een andere meter moeten laten installeren door jouw netbeheerder. Jouw nieuwe meter zal in bijna alle gevallen van het model zijn wat onder nummer 3 (Digitale meter met terugleverregistratie) staat.

  1. Digitale meter met terugleverregistratie

Bij nieuwbouw of gerenoveerde elektravoorzieningen zal in de meeste gevallen deze digitale meter in de meterkast hangen. Deze meter heeft een apart telwerk voor teruggeleverde energie. De digitale meter is geschikt als je zonnepanelen wilt. Wel dien je jouw netwerkbeheerder te laten weten dat je zonnepanelen  gaat gebruiken, zodat ze de meterstanden van de teruglevering ook opnemen en juist doorgeven aan jouw stroomleverancier. Solar Smart zal deze melding voor jou doen.

  1. Digitale meter zonder terugleverregistratie

Er zijn echter ook digitale meters zonder terugleverregistratie. Deze zijn veelal geplaatst bij mensen die klant zijn bij Oxxio. De digitale meters zijn op afstand uit te lezen, maar registreren niet de teruggeleverde energie. Ons advies is om deze meters te laten vervangen door de netbeheerder.