Hieronder staan de veel gestelde vragen (FAQ’s) over zonne-energie.

 1. Wat is de levensduur van een zonne-energiesysteem?
  Zonnepanelen gaan minstens 25 en tot wel 35 jaar mee. Bovendien vragen zonnepanelen weinig of geen onderhoud. Zelfs reinigen is niet nodig, want door de schuine opstelling en de afwerende laag reinigen jouw zonnepanelen zichzelf. Bovendien zijn de panelen bestand tegen storm, hagel, sneeuw en zware vorst.
 2. Is zonne-energie in Nederland wel zinvol?
  Ja, het verschil in jaarlijks beschikbare energie tussen het noorden van Afrika en het noorden van Scandinavië is niet meer dan een factor twee tot drie. Nederland krijgt ongeveer 1000 kWh/ m² per jaar aan zonlicht. Er is wereldwijd 5000x meer zonne-energie beschikbaar dan dat we nodig hebben.
 3. Zijn er aanpassingen nodig aan mijn woning of elektriciteitsinstallatie?
  Nee, de zonnepanelen worden boven de dakpannen van jouw schuine dak geïnstalleerd. Alleen bij een plat dak is er wel ballast nodig, maar meestal zijn er geen aanpassingen nodig aan de dakconstructie. Zonnepanelen kunnen op vrijwel elke huis-installatie worden aangesloten. Bij systemen boven de 600Wp is er een aparte groep nodig. Dit is inbegrepen bij onze montageprijzen
 4. Wat betekent de vermogensaanduiding Wp?
  Om het vermogen van zonnepanelen te kunnen vergelijken, zijn er standaard test condities opgesteld (STC). Dit is een instraling van 1000 Watt/m² waarvan het spectrum overeenkomt met het spectrum van zonlicht bij een luchtmassa van 1,5 en een celtemperatuur van 25 °C. Het maximale elektrische vermogen van een zonnepaneel, onder deze condities, wordt het piekvermogen genoemd en wordt geschreven als Wp (Wattpiek). Een kWp (kiloWattpiek) is het duizendvoud van 1 Wp.
 5. Loop ik met een zonnepaneel op mijn dak meer kans op een blikseminslag?
  De kans op een blikseminslag neemt niet toe na de installatie van een zonne-energiesysteem. Je kunt een zonnepaneel zelfs als een extra isolatie beschouwen.
 6. Heb ik ook stroom op een bewolkte dag?
  Een zonnepaneel produceert ook elektriciteit als het bewolkt is. Het systeem werkt namelijk ook als het licht diffuus is, zelfs door bewolking heen. Daardoor zijn zonnepanelen zeker ook in deze regio rendabel en verdienen ze jouw investering relatief snel terug. Uiteraard ligt de opbrengst van jouw zonnepanelen wel hoger met volle zon. Het is logisch dat ze meer energie opwekken op lange zomerdagen dan op korte winterdagen.
 7. Hoeveel elektriciteit kan een zonnepaneel opwekken?
  De opbrengst van een zonnepaneel varieert. Dit ligt onder andere aan de techniek van het zonnepaneel en de ligging ten opzichte van de zon. In Nederland leveren standaard zonnepanelen circa 150 wattpiek per m² op.
 8. Moet ik een andere meter als ik zonnepanelen neem?
  Nee, je hoeft in de meeste gevallen geen andere meter te nemen. Het kan zijn dat je een meter hebt die niet kan salderen. Dit kun je bij ons navragen. Je kunt ook bellen naar de netbeheerder in jouw regio. Als je een draaistroom (ferraris) meter hebt, moet je deze laten hangen. Indien je meedoet aan de SDE subsidie, dien je een extra meter te plaatsen; de zogeheten bruto productie meter.
 9. Als ik mijn dak vol leg, heb ik dan helemaal geen elektriciteitsaansluiting nodig?
  Nee, voor een aan het net gekoppeld systeem heb je altijd een aansluiting nodig. De panelen of omvormer slaan namelijk het overschot aan opgewekte energie niet op. Je gebruikt het direct of levert het terug aan het net. De teruggeleverde energie wordt op jaarbasis verrekend met jouw verbruik. Dit noemen ze salderen.
 10. Hoeveel krijg ik voor de energie die ik teruglever?
  Jouw energiebedrijf moet verplicht salderen. Dit is in de wet vastgelegd. Je krijgt, tot maximaal jouw eigen verbruik, dus hetzelfde tarief voor een KWh als je zou betalen. Daarna krijg je alleen het basistarief, exclusief de energiebelasting. Het is meestal dus niet interessant om ‘over te produceren’.
 11. Als overdag de stroom uitvalt, heb ik dan nog wel stroom van de zonnepanelen?
  Nee. Om de veiligheid te garanderen schakelt een netgekoppelde omvormer direct uit. De installatie schakel je dus uit, en je produceert dus ook geen stroom.